Užgavėnių proga klasikai suteikėme modernumo, tad ant mūsų pusryčių stalo šiemet vietoje tradicinių lietuviškųjų blynų puikavosi atvykėliai iš Prancūzijos, puikieji lietiniai blyneliai „crepes“.
Įsivaizduokite plonytį traškų blynelį, perteptą vanilinės varškės ir rikotos kremu – mmmm, tikras skanumėlis! Tokį patiekalą lengvai galite pasigaminti ir Jūs, ypač jei namie turite tam skirtą „crepes“ keptuvėlę. Mes jau senokai naudojame Delimano Lietuva lietinių blynelių keptuvę, ja naudotis tiesiog nepaprastai lengva ir net smagu – įmerkiate įkaitintą keptuvę į tešlą, po minutėlės smeigtuku atsargiai apverčiate blynelį ir dar po minutėlės gražus, plonas ir traškus blynelis jau iškepęs! Jokio vargo – kepant dar galima ir knygą ar žurnalą paskaityti ar puodelį kavos išgerti.
Na, o dabar apie receptą, kuris atliepia geriausias blynų kepimo tradicijas.
Beje, lietinių blynelių tešlos receptas man pačiai visuomet išlieka šiek tiek mistika – kai kada pavyksta iš pirmo karto, kai kada reikia nedidelių patobulinimų. Ir visada reikia meilės valgio gamybai, nes tada daugelis dalykų išsijaučia teisingai.
Blynams reikės (3 asmenims):
– 4 kiaušinių;
– 50 g rudojo cukraus (jei gaminate saldžius blynelius);
– 1 v.š. tyro alyvuogių aliejaus;
– 200 ml pieno;
– miltų (čia tikslaus kiekio niekada nematuoju, jų reikia tiek, kad tešla būtų jogurto tirštumo).
Kaip gaminti:
1. Iš pradžių inde su šluotele gerai išmaišome kiaušinius, cukrų ir aliejų. Įpilame pieną. Vėl gerai išmaišome.
2. Pamažu sijojant suberiame miltus. Šluotele plakame tešlą tol, kol ji bus vientisa ir nesimatys jokių tešlos gumulėlių.
3. Slaptas ingredientas – įpilti apie 1-2 v.š. virinto vandens, tuomet tešla idealiai prikimba prie keptuvės.
Kepame kuo plonesnius blynelius, nes būtent tokie – ploni bei traškūs yra tikrieji „crepes“.
Įdarui reikės:
– pakelio varškės (ne birios), sumaišytos su indeliu rikotos bei pakeliu vanilinio cukraus. Jei reikia daugiau įdaro, atitinkamai visko sumaišome daugiau.
Kaip naudoti:
• Tepame varškės kremu pusę blynelio, tuomet du kartus lenkiame blynelį per pusę ir apkepame apie 1 min. kiekvieną pusę keptuvėje. Beje, aš keptuvėje aliejaus nenaudojau – apkepė gražiai ir jokių varvančių riebalų.
Tuomet šalia dedame uogienės, šviežių uogų ar kitų mėgiamų priedų ir kviečiame šeimą prie stalo!
***
Patobulinote receptą? Pasidalinkite komentaruose.