Šį kartą pasidalinsiu Mamos dienos progai kepto „Madeleine“ torto receptu, įkvėptu Patricijos ir Ali Gadžijevų knygos „Receptai iš šeimos virtuvės“ (šios knygos apžvalgą rasite čia). Receptas nėra sudėtingas, bet pareikalaus šiek tiek laiko, taigi geriausia šį tortą (pyragą) gaminti šventės išvakarėse, o ryte tik papuošti šviežiomis uogomis ar vaisiais, kurių šiuo metų laiku tikrai netrūksta. Taigi, „Madeleine“ tortas jūsų dėmesiui.
Tortui reikės:
– 6 kiaušinių;
– 240 g tirpinto sviesto;
– 60 ml pieno;
– 280 g miltų;
– 160 g medaus;
– 140 g cukraus pudros;
– 2 a.š. kepimo miltelių;
– 2 a.š. druskos;
– 1/2 citrinos žievelės;
– 250 g tepamo varškės sūrio;
– 200 g baltojo šokolado;
– 200 g cukraus pudros.
Kaip gaminti:
1. Viename inde sumaišykite visus birius produktus.
2. Kitame inde išplakite kiaušinius su medumi. Suberkite miltų ir kitų birių ingredientų mišinį.
3. Pamažu įpilkite į masę pieną ir ištirpintą sviestą. Įtarkuokite citrinos žievelę.
4. Supilkite tešlą į kepimo skardą. Kepkite apie 180° karštumo orkaitėje apie pusvalandį ar mažiau, priklausomai nuo orkaitės tipo ir kepimo formos modelio. Mano kepimo forma buvo gana aukštais kraštais, taigi pyragą kepiau apie 45 min. Svarbu patikrinti pyrago vidurį mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti visiškai švarus. Iškeptą pyragą atvėsinkite.
5. Puode ištirpinkite baltąjį šokoladą. Kambario temperatūros sūrį išsukite su cukraus pudra, pamažu įmaišykite šokoladą. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį arba tiesiog tepkite ant pyrago.
6. Aš pasirinkau torto variantą: perpjoviau pyrago formą per pusę, sutepiau ją kremu. Likusia kremo dalimi aptepiau pyrago viršų. Tortą papuošiau šviežiomis uogomis, mėtos lapeliais ir matcha arbatos milteliais (visgi šito nepatariu daryti – pakliuvę ant uogų, jie tapo purvinos žalios spalvos, taigi žymiai geriau būtų naudoti smulkintas nesūdytas pistacijas, kitą kartą taip ir darysiu).
Skanaus!
Išbandėte ar patobulinote receptą? Pasidalinkite komentaruose!
***